Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2011 18:02 - Ураааааа!
Автор: igriteni Категория: Забавление   
Прочетен: 9876 Коментари: 2 Гласове:
1



Играта, която ще представим - доколкото разбрах от търсенето в нета - е била популярна детска игра в периода на 70-те и 80-те години на ХХ век. Е! беше популярна и по наше време - през 90-те. Благодарение на самоотвержени хора като нас, споделили знанията и спомените си в Wikipedia (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%8A%D1%80), научих че играта не само има различни имена в различните райони на България, но и различни варианти на игралното поле и донякъде - на правилата.

По-долу ще представя варианта, който играехме като деца и който вероятно е бил разпространен в региона на град Пазарджик. След това ще предтавя накратко и варианта на игра, описан в Wikipedia. Надявам се, че вие ще добавите коментари и ще допринесете за изясняване на правилата за тази игра и ще можем да допишем статията за нея в Wikipedia, защото към момента тя е едва два абзаца (което не й пречи да е доста полезна).

Признавам, че ми беше доста трудно да си спомня целта на играта и нейните правила и бих желала да благодаря на хората, които са писали за нея в интернет, и на любимата ми сестра, която ме подсети за някои детайли.

Както посочих по-горе, играта е популярна с няколко имена: "Ура", "Кър" или "Бум". Необходими са само тебешир, широко място (асфалтова площадка - на паркингите със сигурност ще бъде изключително удобно за игра) и ентусиазирани деца.

На земята се начертава игрално поле, което има следната форма :

Схема 1
image

В ъглите на всяко отборно поле, които са разположени диагонално срещу входа на полето се изписва една от думите - Ура, Кър, Бум.

В играта участват неопределен брой играчи, които се разделят на два равни отбора - Отбор 1 и Отбор 2.

Целта на всеки един от отборите е да влезе в полето на противниковия отбор, да настъпи полето "Ура" ("Кър" или "Бум") и да извика написаната в него дума. Поради тази причина на практика играта се състои от нападение и защита. Ето защо в повечето случай всеки отбор създава своя организация на играчите, като определя хора, които остават в отборното поле и го пазят от играчите на другия отбор, и хора, които тръгват в нападение - с цел да преодолеят защитата на противниковия отбор и да достигнат тяхното поле.

За да достигне противниковото поле "Ура", играчът следва да направи обиколка на игралното поле така, както е описано в Схема 2, без да настъпи линия от очертанията на полето.

Схема 2

image

Междувременно играчите от противниковия отбор, които са вътре в игралното поле и тези - около игралното поле (които са достигнали до етап - да правят обиколка на игралното поле извън неговите очертания (Схема 2), имат право да дърпат и бутат обикалящия играч от другия отбор, за да настъпи той някоя от линииите на игралното поле или да излезе извън неговите очертания. Тези от играчите, които са от различни отбори и обикалят полето извън неговите външни очертания, нямат право да се бутат един друг.

Всеки играч, който излезе от очертанията на игралното поле - като прескочи линия на полето; влезе в игралното поле, като пресколи линия; или настъпи линия от игланото поле - изгаря от играта.

Ако играч, който обикаля полето, влезе в някой от полукръговете на полето (по правилния път - без да прескача линия), никой няма право да го бута или да го дърпа. Същевременно в един полукръг може да влезе само един играч - не повече.

Не си спомням точно, но мисля и че играчите, веднъж тръгнали на обиколка около кръга, няма право да се връщат назад към своето игрално поле. Тъй като това все пак е важна подробност, надявам се някой от вас да внесе светлина по въпроса.

Все пак, тази игра си беше малка квартална битка!

Вариантът на игра, описан в Wikipedia, е почти сходен, със съществена разлика в игралното поле, което изглежда по този начин:

image
Правилата за игра са като тези, описани по-горе.

В този пост съм посочила и линк към сатията в Wikipedia, който можете да посетите при желание от ваша страна.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Това ме подсети за една друга игра "Да бие, да бие... Франция..."
14.05.2011 18:12
Поздрави
Валя
цитирай
2. igriteni - :)
14.05.2011 20:04
Да се разберем така, регламентът на този блог е такъв - който споне някаква игра, да даде повече информация за нея.
Шегувам се! Но наистина сме си поставили такава цел, така че ще се радвам да споделиш повече за играта "Да бие, да бие ... Франция" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: igriteni
Категория: Забавление
Прочетен: 44356
Постинги: 6
Коментари: 6
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930